LISTA ALERGENÓW

Wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Mleko i produkty pochodne.
  2. Zboża zawierające gluten i produkty pochodne.
  1. Pszenica
  2. Owies
  3. Inne
  4. Jajka i produkty pochodne.
  5. Seler zwyczajny i produkty pochodne.
  6. Gorczyca i produkty pochodne.
  7. Ryby i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Rośliny strączkowe.
  10. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan.
  11. Łubin i produkty pochodne.
  12. Soja i produkty pochodne.
  13. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO.